با توجه به تحولات اخير در روند انجام طرحهاي عمراني مربوط به بخش آب و لزوم توجه خاص به مسائل اقتصادي، اجتماعي، بهرهبرداري و نگهداري، رعايت مسائل زير ضروري ميباشد.
1 - اصول فني و استانداردها: يکي از برنامههاي اصلي اين مشاور در انجام مطالعات و نظارت طرحهاي تأمين آب، شبکههاي آبياري و زهکشي و مهندسي رودخانه، رعايت اصول فني و استانداردهاي قابل قبول داخلي و خارجي است. در اين ارتباط مشاور خود را مؤظف ميداند که کليه ضوابط و استانداردهائي که از طرف سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور مورد تأئيد قرار گرفته به انضمام استانداردها و ضوابطي را که بوسيله مؤسسات و سازمانهاي بين المللي در ارتباط با طرحهاي تأمين آب، شبکههاي آبياري و زهکشي و مهندسي رودخانه تدوين گرديده است، رعايت نمايد. اين مشاور با توجه به داشتن نيرهاي فني و متخصص خود در سطوح کارشناسي ارشد و دکترا توانسته است از طريق ارتباطات علمي با مراکز تحقيقاتي و دانشگاهي بين المللي و داخلي، آخرين دستاوردهاي علمي، پژوهشي و کاربرد را در طرحهاي مطالعاتي خود مورد استفاده قرار دهد. از جمله ميتوان به جزوههاي طراحي منتشر شده توسط موسسات USBR, ICOLD, COE, IRCOLD اشاره کرد. همچنين در اين ارتباط اين مشاور با فعاليت هاي مختلف در زمينه مهندسي آب، ارتباط علمي و تحقيقاتي خود را با مراکز دانشگاهي و تحقيقاتي برقرار کرده است.
2- رعايت اصول مهندسي ارزش: در راستاي اصول مهندسي ارزش در انجام مطالعات شبکههاي آبياري و زهکشي ، سدسازی و مهندسي رودخانه، ضمن حفظ کيفيت و رعايت استاندارد در مطالعات، توجه به کاهش هزينههاي اجرائي و سهولت بهره برداري و نگهداري يکي از اصول اصلي مورد نظر مشاور ميباشد. بعلاوه با عنايت به مسائل و مشکلات بهرهبرداري از سدها، رودخانه ها و شبکههاي آبياري و زهکشي در کشور و تبديل بسياري از شبکههاي آبياري سطحي به شبکههاي آبياري تحت فشار، توجه به سهولت در بهره برداري يکي از اصول مهم مورد نظر اين مشاور است.
3- استفاده از تجربيات علمي اساتيد و محققين دانشگاهي: در راستاي نيل به هدف استفاده از آخرين دستاوردهاي علمي در انجام کارهاي مطالعاتي، اين مشاور با دعوت از اساتيد معتبر علمي و گرفتن مشاوره در زمينههاي مختلف طراحي موفقيتهاي زيادي به دست خواهد آورد. از جمله ميتوان به همکاري دکتر حسين سلطانی، استاد سدهاي خاکي و ژئوتکنيک دانشگاه تربيت معلم آذربايحان، دکتر بهمن فرهمند، استاد طراحي سازههاي هيدروليکي و سدهاي مخزني دانشگاه تبريز، دکتر محمد علی قربانی، استاد منابع آب دانشگاه تبريز، دکتر محمدتقی ستاری، استاد مديريت و برنامه ريزی منابع آب دانشگاه تبريز ، دکتر حسن رسولی استاد مهندسی برق دانشگاه آزاد تبريز و مهندس سيد علی موسوی استاد مهندسی آب و عضو هيئت علمی دانشگاه گيلان اشاره کرد.
4- توجه خاص به مسائل اجتماعي و بهرهبرداري: در سالهاي قبل، مطالعات بسياري از طرحهاي سدسازي و شبکههاي آبياري و زهکشي بدون مطالعات اقتصادي و اجتماعي و بدون توجه به مسائل مربوط به منابع انساني که در واقع اصلي ترين عامل تأثيرگذار ميباشد، صورت ميگرفت و عوامل انساني بدليل عدم آشنائي با طرح برخوردهاي انفعالي داشتند و اين روند موجب عدم استقلال بهره برداران از طرحها و شکست بسياري از پروژههاي اجرايي شده است. بنظر اين مهندسين مشاور دخالت مؤثر بهره برداران در عمليات اجرايي و مديريتي طرحهاي توسعه سدسازي و شبکههاي آبياري و زهکشي، امري ضروري است و با افزايش مشارکت، انگيزههاي افراد برانگيخته شده و علاقمندي آنان به طرح بيشتر ميگردد. بنابراين انجام مطالعات اجتماعي و شناخت دقيق شرايط موجود بهره برداران، امکان تدوين نظام بهرهبرداري را فراهم کرده و بهرهبرداري پايدار از طرحها را امکان پذير مينمايد. در اين ارتباط لازم است بگونهاي عمل شود که پس از خاتمه عمليات اجرائي سازمان بهرهبرداري که توسط مشاور و با همکاري کارفرما بوجود آمده است، آمادگي تحويل پروژه و بهرهبرداري پايدار از آنرا داشته باشد.
|